Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Ο βλάκας



















Το έξυπνο άτομο γνωρίζει πως είναι έξυπνο. Ο κακοποιός έχει επίγνωση πως είναι κακοποιός. Ο αμόρφωτος άνθρωπος είναι οδυνηρά διαποτισμένος από την αίσθηση της ίδιας του της έλλειψης. Σε αντίθεση με όλα αυτά τα πρόσωπα, ο βλάκας δεν ξέρει ότι είναι βλάκας. Αυτό συμβάλλει πολύ στο να προσδώσει μεγαλύτερη δύναμη, έμπνευση και αποτελεσματικότητα στην καταστροφική του ενέργεια. Ο βλάκας δεν έχει αναστολές εξαιτίας του ότι στερείται αυτού που οι Αγγλοσάξονες αποκαλούν self- consciousness. Με το χαμόγελο στα χείλη, σαν να κάνει το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο, ο βλάκας θα εμφανιστεί ξαφνικά για να καταστρέψει τα σχέδια σου, να σου χαλάσει την ησυχία σου, να σου περιπλέξει τη ζωή και την δουλειά σου, να σε κάνεις να χάσεις χρήμα, καλή διάθεση, όρεξη, παραγωγικότητα- κι όλα αυτά χωρίς κακία, χωρίς τύψη και χωρίς λόγο. Βλακωδώς.

Carlo M. Cipolla “Δοκίμιο Περί Ανθρώπινης Βλακείας” 

4 σχόλια:

  1. Νομιζω οι ιδιοτητες του εξυπνου και του βλακα μπορει να συνυπαρχουν στο ιδιο ατομο.(το''βλακας δεν περιγραφεται απο το IQ )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχω υπαρξει τετοιου τυπου ακριβως βλακας.Μηπως ενιοτε,εστω πολυ αργα,το συνειδητοποιει ο παθών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και οσο για τις ερωτικες υποθεσεις, δεν θεωρω τον ερωτα υπευθυνο για τη βλακωδη συμπεριφορα.Στοιχειωδης λογικη χρειαζεται για να μη γινεσαι ενοχλητικος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι,το 'χω γευθει.Καποιος μου προοκαλεσε ολα τα ανωτερω. Διαφωνω μονο με το ''χωρις λογο''.Αρα δεν ηταν βλακας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή